Dutch Biodiversity – Nederlandse Biodiversiteit

Wat is Biodiversiteit?

Biodiversiteit is een moeilijk woord die je beter in twee kan splitsen. ‘Bio’ betekent leven en ‘diversiteit’ betekent verscheidenheid of variatie. Dus, biodiversiteit gaat dan over alle verschillende soorten planten en dieren.

Biodiversiteit is heel belangrijk voor de mens. Bijvoorbeeld omdat al deze verschillende soorten planten en dieren belangrijke taken doen. Zo bestuiven dieren zoals insecten en vogels bloemen. Regenwormen houden onze bodems vruchtbaar, heel belangrijk voor onze landbouw. Natuurlijk worden veel mensen ook blij van verschillende soorten planten en dieren en kan het rustgevend werken. Biodiversiteit is dus niet alleen belangrijk voor de mens, maar ook voor de natuur!

Nederlandse Biodiversiteit

Wat is Nederlandse biodiversiteit dan? Simpel gezegd zijn dan alle planten en dieren die er in Nederland zijn. Nederland mag dan wel een klein landje zijn, maar er is genoeg te vinden!

41929244871_05f348c3ed_o
Veldleeuwerik (Skylark) (Photo: Cees Bults, flickr)

Het waddengebied is bijvoorbeeld zó bijzonder dat het elk jaar veel toeristen aantrekt. Heb jij al eens De Slufter bezocht in Texel? Daar broeien veldleeuweriken en er stromen kreken met zout water door het gebied, daar kunnen alleen planten leven die zout water kunnen verdragen. Daardoor krijg je een bijzonder landschap.

38422088186_fbac7e4e8a_o
De Slufter (Texel) (Photo: Jan Visser, flickr)

Tips: hoe vind ik biodiversiteit?

Het is overal om je heen! Kijk goed naar wat er is in je achtertuin, straat, of bijvoorbeeld in het bos. Biodiversiteit zijn alle dieren, maar ook planten. Kijk tussen de planten of graaf wat grond weg en zoek nieuwe dingen die je nog niet kent. Zoek op het internet ook naar planten en dieren die je niet kent, of die niet zo bekend zijn. Ga op ontdekkingsreis, niet alleen online maar ook buiten!

Advertisement